Most komolyan: létezik olyan, hogy férfi-nő barátság?

A kérdés nagyon régóta foglalkoztatja és osztja két táborra az embereket. Akik szentül hiszik, és akik szerint lehetetlen. Te hova tartozol, és vajon a tudomány mit gondol a kérdésről?

 Létezhet-e minden szexualitástól mentes barátság egy heteroszexuális férfi és nő között?

A kutatók egyetemista barátokat interjúztattak, a férfiaknak és a nőknek egyaránt jellemezniük kellett barátságuk természetét és hogy milyen szempontok alapján vonzódnak a másikhoz. Ez azért is volt nagyon fontos, mert ugye a barátság nem fizikai vonzalom jellegű, teljesen más szempontok dominálnak. Meghallgat-e, bízhatunk-e benne, stb. És mint tudjuk, ha a fizikai vonzalom felmerül, ott már nem beszélhetünk barátságról... legalábbis míg el nem múlik, vagy a felek ki nem élik, addig biztos nem!

A két csoport közül, nem sokkal, de a fiatal férfiaknál valamivel jelentősebb szempont nőnemű barátjuk külső megjelenése. Ez mondjuk nem annyira meglepő, de az már az, hogy a különbség sokkal kisebb, mint azt eddig hitték! Míg a nőknél alig volt szempont, a férfiak fontos tényezőnek tartották női barátjuk külsejét.

De hogy mérhettek eddig ennyire más eredményt és ez milyen kihatással van az eredményre?

A közelmúltban publikált kutatás vezetője, April Bleske-Rechek szerint ennek az lehet az oka, hogy a korábbi felméréseknél nem közösen keresték meg a barátokat. Ők viszont – bár külön interjúztatták őket – nem egy ismeretlen barátról kértek leírást az egyetemistáktól, hanem a másik szobában ülő lányról vagy fiúról. 

Ebből persze egyértelmű következtetéseket nehéz levonni, de abban mindenképp megállapodhatunk, hogy klasszikus, csak önmagáért, önzetlenül létező heteroszexuális női-férfi barátság nincs. 

Egyrészt ez evolúciós szempontból mindenképpen anomáliának számít, egyfajta zsákutca, hiszen nem a barátság tartja fenn a fajunkat, hanem a szaporodás kényszere, de már képesek vagyunk barátság kialakítására az ellentétes nemmel, ha az egyik fél nem tekint potenciális partnerként a másikra, és ebbe a másik fél is beletörődik. Vagy kiélték, amit ki kellett és már működhet kémia nélkül a dolog. Ez mindenképpen hatalmas evolúciós újdonságnak számít!

Szerinted létezhet barátság a két nem között?

Oszd meg, és vitassátok meg!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×