Végre kiderült, melyik üdítőben van a legtöbb cukor

A Buksza és a Mindenár.hu cukortartalmuk alapján rangsorolt népszerű, márkás szénsavas üdítőket. Ennek során kizárólag a címkéken feltüntetett cukortartalmat vették figyelembe.

A Buksza és a Mindenár.hu cukortartalmuk alapján rangsorolt népszerű, márkás szénsavas üdítőket. Ennek során kizárólag a címkéken feltüntetett cukortartalmat vették figyelembe, a többi összetevőt és a szénhidráttartalmat nem.

A legnagyobb cukortartalmú italok között előkelő helyen van a Coca-Cola és a Pepsi, de vezet még a Mirinda narancsízű itala és a citromízű Fanta is.

A legalacsonyabb cukortartalmú üdítő a Traubisoda volt - decinként mindössze 3,6 gramm cukrot tartalmaz, ami harmada a legcukrosabbakénak.

Viszonylag keveset tartalmaznak a "fehér méregből" a Márka és Queen üdítők, decinként 4-5 grammnyit. Ebbe valószínűleg az is belejátszik, hogy a cukor mellett édesítőszert is tartalmaznak. Az összeállításban szereplő üdítők közül a legkevésbé cukrosakban és a legcukrosabbak között több mint háromszoros a különbség.

A 10 legcukrosabb üdítő - a teljes lista itt olvasható. Forrás: Mindenár

Három deci üdítő elég, hogy kitöltsétek a napi "cukorkvótát"

A napi kalóriabevitel tizedénél lehetőleg senki ne fogyasszon több hozzáadott cukrot, de még jobb, ha ez az arány 5 százalék alatt marad - legalábbis a WHO ajánlása szerint. Az 5 százalékos szint 25 gramm (nagyjából 6 teáskanál) cukorral egyenlő - vagyis ha megisztok 3 decit a rangsor élén álló legcukrosabb üdítőkből, már túl is lépitek a WHO-ajánlásban szereplő 25 grammos limitet.

A magyar szabályozás nem állapít meg cukorra vonatkozó határértéket, de azok a termékek, amelyek egy bizonyos mennyiség felett tartalmaznak cukrot, adókötelesek. Erről a Népegészségügyi Termékadó (NETA) rendelkezik: decinként (100 milliliter) 8 gramm feletti hozzáadott cukortartalom esetén a termék már adóköteles.

Ne felejtsd el  megosztani! 

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×