Zipline, azaz embermadarak az égen

Megmagyarzáhatatlan módon vonzódom a magassághoz. Imádom és félem egyszerre, kiskoromban a Nils Holgersson volt nálam az etalon, a történetek története, ami miatt még mindig kitárt karral állok magas helyeken és elképzelem, milyen csodálatos érzés lehet repülni. Valószínű ennek köszönhetem, hogy a '94-es újudvari hittan táborban ki lettem utálva, mert az alkalmi hőlégballonozáskor olyan sokáig stoppoltam a kosarat. 

Értitek hát mennyire izgatott voltam, amikor felfedeztem magamnak a zipline-t. Egy darabig csak youtube videókkal rémiszgettem magam, mint a világ leggyorsabb vagy leghosszabb vonalai, de aztán felfedeztem, hogy itt is lehet, áradásul két helyen is!

A Zempléni Kalandpark Sólyom névre keresztelt átcsúszó kötélpályája az 514 méteres Magas-hegyet köti össze a 345 méter magas Szár-heggyel. A siklóernyő-beülőbe kötözött ember egy drótkötélre helyezett fémcsigán csúszik le a túloldalig, 75-80 km/órás sebességgel. Gyönyörű a panoráma, már ha az 1-2 percig tartó lecsúszás adrenalinrohamában van kedvünk a sikoltozáson kívül nézegetni is.

Hogy ijesztő-e? Naná! Azért jó! De aki itt elgyenggül, semmiképp ne próbálkozzon a másik pályával az ország nyugati felében, a bakonyi Sobri Jóska Kalandparkban. Sok minden hasonló a zemplénihez, viszont van egy nagyon lényeges eltérés. Az utazási pozíció itt hason fekvő, ugyanis nem siklóernyő-ülőkében csúszol, hanem sárkányrepülő-fekvőkében. Szupermen pozíció ON, a talajhoz közel hasítva az eget az ember tényleg hősnek, de legalábbis szabadnak érezheti magát. Az élményt pedig csak fokozza, hogy a pálya egy tó fölé érkezik be. Repülésre fel!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×