A nagy virsliteszt - ezeket a virsliket érdemes venned Szilveszterre

Laikus és szakértő kóstolók pontozták – többek között – a virslik alakját, burkolatát, színét, illatát, ízét és állományát. Ez a 3 virsli lett dobogós:

A hagyományos ünnepi ételek közül a Szupermenta projekt utolsó terméktesztjén 21 előrecsomagolt sertésvirslit ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A laborvizsgálatokon minden termék megfelelt, bőven akadt viszont jelölési hiba.

Idén elvégezték az érzékszervi vizsgálatokat is: itt egy virslinél merült fel kifogás, amit kellemetlen szagúnak, büdösnek ítéltek.

A laboratóriumi vizsgálatok során a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, továbbá a fehérje-, víz-, zsír-, só-, és nitrit tartalmát is megmérték. Megállapították, hogy mikrobiológiai szempontból minden minta megfelelt, és a minőségi vizsgálatok során sem merült fel kifogásolnivaló.

Megnyugtató hír a gluténérzékeny vásárlók számára, hogy a „gluténmentes” felirattal ellátott hat virsli valóban gluténmentes volt.

A sertésvirslik akkreditált érzékszervi bírálatát is elvégezték. Az egyik terméknél, az Auchan bécsi virslijénél kellemetlen szagot állapítottak meg a szakemberek, ami miatt a gyártó ellen eljárást kezdeményezett a hatóság.

A termékek jelölésének vizsgálata több hiányosságot is feltárt

Több esetben volt eltérés a termékek gyártmánylapja és a címkén feltüntetett jelölések között, de az is hibának számított, ha a gyártó az ehető burkolatot nem tüntette fel sem az összetevők között, sem a gyártmánylapon. Jelölési hiba miatt nyolc esetben indít eljárást a hatóság.

A termékek kedveltségi vizsgálatára is sor került

Laikus és szakértő kóstolók pontozták – többek között – a virslik alakját, burkolatát, színét, illatát, ízét és állományát.

Első helyen a Pick mangalica virsli végzett,

második lett az Aldi frankfurti virsli,

míg harmadikként zárt az Aldi koktél frankfurti virslije.

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×